Blog

 • Frida és Attis Nagy Napja

  Frida és Attis szeptemberben mondták ki a boldogító igent. A készülődéstől hajnalig részese lehettem számos olyan "lélekérintő" megható pillanatnak, melyekkel még én is ritkán találkozom. Köszönöm Nektek!

 • Nóri és Zoli Nagy Napja

  Nóri és Zoli augusztusban mondták ki a boldogító igent. Gödöllő lévén adott volt a helyszín: a Királyi Kastély parkja és az Erzsébet-park remek helyszínnek bizonyult, az időjárás is kedvezett a fotózásnak. A ceremóniák utáni lakodalom helyszínét az egyénileg készített díszek tették hangulatossá. Köszönöm, hogy veletek lehettem! :)

 • Gömbpanoráma projekt indul  Mostantól alkalmanként gömbpanorámás felvételeimmel is találkozhattok itt az oldalamon - hála a telefonos alkalmazásoknak. :)
   
  Az alábbi gömbpanoráma a Tar (Nógrád megye) melletti sztúpánál készült.
   
  Ha szeretnétek ti is hasonló képeket készíteni, próbáljátok ki Androidos telefonotokon a Google Utcakép alkalmazást, vagy a IOS rendszeren a Bubbli-t.
   
  A program Androidra:
   
  A program IOS-re:
   
  A helyről bővebben:
 • A kiss knows no borders

  A napokban a fenti képem (Határtalan Szerelem / Borderless Love) bejárta az online nagyvilágot, a mai nap híre, hogy a The Guardianban szerepel, így terjesztve a fényt és a szeretetet a Földön. Gyönyörű cikk kerekedett ki Jon Henley-nek köszönhetően.

  In the past days my photo traveled the world, and today it arrived at The Guardian. You can read the full article by Jon Henley at the link below:

  A cikk ide kattintve olvasható el / You can read the article here


  For Fine Art Limited Edition please contact meat zsirosistvan@gmail.com

 • Új-Zéland

  Boldog-boldog-boldog. Egy új-zélandi cikkbe kerültem bele, mint illusztráció. Az ilyen pillanatok azok amelyek igazolják, hogy érdemes kitartani az álmaink mellett és folytatni akkor is, ha a szívünkön kívül nem sok érv áll mellettünk... :) A másik ok a boldogságnak az, hogy ilyenkor látjuk, hogy hova kerül alkotásunk, még akkor is, ha ez a 'munka' kb 50 cent bevéltelt hozott. :)

  Kívánom, hogy mindannyian találjátok meg az álmotokat akár sikerül, akár nem, próbáljatok meg kisebb-nagyobb lépéseket tenni feléjük.


  Az eredeti cikk ide kattintva nézhető meg.

 • Keleti pályaudvar

   A Keleti pályaudvarnál készült újabb tesztelésem... :)

 • Kreatívkodás képügynökségekhez

  A fényképezésben számos mód adódik arra, hogy munkánkra, látásmódunkra, képeinkre visszajelzést kaphassunk. Az ismerősökön, barátokon, rokonokon, munkatársakon (na és persze a FB-on) kívül léteznek olyan fotós oldalak, amelyek felhasználói  az oda feltöltött képekre több-kevesebb sikerrel használható véleményt (vagy kritikát) mondanak/kapnak, melyek - egyes esetekben - igen jó kiinduló alapnak tekinthetőek a fotós fejlődési szakaszára nézve. (Rosszabb esetben csak szőrszálhasogatás vagy egymás ok nélküli kritizálása is előfordul.)

  A sikerélmények és visszajelzések elérésének másik - magányosabb - módja az az, ha képeinket olyan képügynökségekhez töltjük fel, ahol "élesben" kipróbálhatjuk, mennyit is érnek. Az oldalak lényege, hogy elkészült képeinket kulcsszavazva, leírással mellékelve feltöltve az ügynökségek oldalára az oda látogató (általában cégek) megvásárolhatják azokat, melyekből jutalékot kaphatunk. Igaz, hogy alkalmankénti feltöltésekből nem fogunk meggazdagodni (pl.: A Shutterstock 0,25 $-t fizet egy 'hagyományos' letöltésért a fotósnak), de a módszernek köszönhetően (a nem megfelelő minőségű képeket nem fogadják el) egyre több dologra figyelve egyre igényesebb képek készítésére ösztönöz az oldal. Az alkalmankénti eladások pedig meghozhatnak egy másabb jellegű sikerélményt, hiszen alkotásunkat valahol a nagyvilágban felhasználták.

  Ha csak visszajelzést szeretnénk kapni, akkor érdemes lehet olyan képekkel próbálkozni, melyek elkészítése örömet okoz, viszont ha az értékesítés is a terveink között szerepel, akkor mindenképp végezzünk egy rövidke 'piackutatást' a lentebb megadott oldalak valamelyikén.

  A fenti képen egy hosszabb munka eredménye látható - a feltöltésre várakozó képek csatasorba álltak... :)

  Az alábbi oldalakon érdemes próbálkozni (regisztráció előtt érdemes megnézni az oldal hangulatát - mennyire tetszik nekünk, mert - igaz csak kisebb dolgokról van szó - minden oldalnak megvannak a maga feltöltési sajátosságai). Sok sikert  / jó nézelődést! :)

  Shutterstock (ha csak egy oldalra regisztrálunk be akkor mindenképp ez legyen - gyors, pörgős)

  Fotolia (feltöltésben közel olyan gyors mint az előző, gyorsan elfogadják a képeket)

  IStockPhoto (minőségibb képeket kell feltölteni, lassabb macerásabb az elbírálás és a feltöltés)

  Bigstockphoto (viszonlag gyors feltöltés és elfogadás, kisebb nézettség)

  Dreamstime (Lassú elfogadás, az 5 oldal közül a legjobban beállt)

  Depositphotos (gyors webes beküldés - 160db-ot lehet egyszerre, kevesebb forgalom)

 • Pipacsbirodalom

  Nem is gondolunk bele a napi rohanás közben, hogy valójában mennyi csoda vesz körül mindenkit, és nem kell ahhoz órákat utazni, vagy világgá menni, hogy ilyenben legyen részünk, "csupán" a szemünket és a szívünket kell picit nagyobbra nyitni és észrevenni mindazt, amit nekünk - ott helyben - szánt az Élet. Ezt a személyre szóló csodát 5 percre az otthonomtól kaptam meg, az alábbi képekben megosztom veletek. Kellemes pillanatokat hozzá!

 • Videóvágás

  Egy-egy rövid - 3-4 perc hosszúságú - videó vágása során felmerülhet  a kérdés, hogy miért tart olyan sokáig összerakni a kész anyagot? A végeredménynek fejben már a videó felvételekor meg kell lennie, (ha túl összetett, akkor érdemes forgatókönyvet is írni hozzá, hogy az esemény helyszínén már kikristályosodott képsorokban lehessen gondolkodni és azokat megvalósítani). Abban az esetben ha nem beállított esemény van rögzítve, akkor egyrészt a snitteket hosszabbra célszerű készíteni, hogy a vágásnál ha kell alapanyag, akkor legyen, másrészt nyitottnak kell lenni minden olyan változásra amely az esemény rögzítésekor bekövetkezhet: ez lehet rossz időjárás, vagy épp olyan plusz cselekmény, amivel nem számoltunk előre. 

  A munka érdemi része nem ér véget a videók felvételével, hanem épphogy csak itt kezdődik el. Az állományok számítógépre kerülése után (mivel kb. 330 megabájtot foglal el egy perc videóanyag, így nem tekinthetjük - idő szempontjából - elhanyagolhatónak a másolási/mozgatási procedúrákat sem) ki kell alakítani a projekthez szükséges mappaszerkezetet, hogy tiszta és követhető legyen a munka,  hónapokkal később is könnyen megtaláljunk egy-egy keresett dolgot, ha valami miatt változtatnunk kell az anyagon.

  A vágás előkészítéseként (ráhangolódásként) előre meg szoktam szerkeszteni azokat az képeket, feliratokat, amelyek a kész anyagban vízjelként vagy feliratként szerepelnek, ezeket el is helyezem a vágóprogramban, így ha az utolsó snitt is a helyére került akkor már nem kell ezzel foglalkoznom. A másik apró dolog, amit vágás előtt megteszek az az, hogy az összes nyersanyagot átkonvertálom kisebb felbontásúra (a fájlnév és kiterjesztés meghagyása mellett), a vágási folyamat során ezekkel dolgozom a gyorsabb munka és kevesebb processzorhasználat miatt. A vágás végeztével - ha az első lementett munka megfelel - kicserélem a kis felbontású fájlokat az eredeti nyersanyagokra, úgy renderelem le a végleges anyagot.

  A vágás megkezdésekor át kell nézni a videókat, hogy melyik snittben van "ütős" mozzanat, aminek mindenképp szerepelnie kell a kész anyagban, illetve hogy fejben ismét össze tudjuk állítani az elkészült anyag alapján a végleges alkotást. A legutóbbi vágáshoz közel háromszáz snittet kellett átnézni - ezt azért említem, hogy képünk legyen arról, hogy mekkora mennyiséggel van munka.

  A vágást én a fix pontokkal szoktam kezdeni, ha már tudom, hogy melyik képsor lesz az elején vagy a végén akkor azokat elhelyezem. Majd elkezdem a nyersanyagokat történetté formálni, úgy hogy minden snitt illeszkedjen a zenéhez, egymáshoz képest egységet alkossanak, azaz egy-egy képváltás ne szedje szét az összhangot, folyamatosságot. Ezzel a fázissal nem lehet egy "menetben" végezni, számos alkalommal vissza kell nézni az addig elkészült anyagot, ha kell újraszerkeszteni a nem összhangban lévő részeket vagy az egészet. Ezért is tarthat egy perc megszerkesztése órákig. Ha a vágás részével kész vagyok, akkor szoktam az egyes videókon a színbeállítást, croppolást elvégezni, ha szükséges. Ha minden egyben van, és kész az anyag, akkor a végleges renderelés elindítása után már csak 2-3 órát kell várni és láthatóvá válik előző napjaink munkájának eredménye.